FAQ Zaloguj
Szukaj Profil
Użytkownicy Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Rejestracja
Tak
Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Forum "Mafia Piwna" Strona Główna » Chcesz wstąpić do Piwa? » Tak
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rosen Szed
Gość







 Post Wysłany: Śro 21:00, 07 Gru 2005    Temat postu: Tak

Tak chcę, ale chciałbym też opowiedzieć pewną historię

W starym albumie u mego dziadka
Jest takie zdjęcie, istny cud

Płynacy z falą wśród mewek stadka
Statek na parę sprzed lat stu

Tłum marynarzy pokład już zdobi
Słońce na górze pięknie lśni

Dobry fotograf to zdjęcie robił
Wszystko jak żywe, aż się cni

Parostatkiem w piękny rejs
Statkiem na parę w piękny rejs

Przy wtórze klątw bosmana
Głośnych krzyków już od rana
Tak śpiewnie dusza łka

Kąpielowy kostium włóż
I na pokładzie ciało złóż

Bo tutaj szum maszyny
Bo tutaj głosem dziewczyny
Tak cudnie śruba gra

Dziadek bosmanem był na tym statku
Wśród majtków wzbudzał wiecznie strach

Krzyczał aż drżały na brzegach kwiatki
cała załoga stała w łzach

Lecz kiedy dziadek fajke zapalił
Tytoń mu zaczął płuca grzać

Dziadek coś nucił, tytoń się palił
Marzył, by wieki mogł mu trwać...

Parostatkiem piękny rejs
Statkiem na parę piękny rejs

Przy wtórze klątw bosmana
Głośnych krzyków już od rana
Tak śpiewnie dusza łka

Kąpielowy kostium włóż
I na pokładzie ciało złóż

Bo tutaj szum maszyny
Bo tutaj głosem dziewczyny
Tak cudnie śruba gra

Parostatkiem w piękny rejs
Statkiem na parę w piękny rejs

Pa pa pa pa pa pa
Pa pa pa pa pa pa pa
 Powrót do góry »
Rozen Szed
Gość







 Post Wysłany: Śro 21:02, 07 Gru 2005    Temat postu: Tak

Rozen Szed napisał:
Tak chcę, ale chciałbym też opowiedzieć pewną historię

W starym albumie u mego dziadka
Jest takie zdjęcie, istny cud

Płynacy z falą wśród mewek stadka
Statek na parę sprzed lat stu

Tłum marynarzy pokład już zdobi
Słońce na górze pięknie lśni

Dobry fotograf to zdjęcie robił
Wszystko jak żywe, aż się cni

Parostatkiem w piękny rejs
Statkiem na parę w piękny rejs

Przy wtórze klątw bosmana
Głośnych krzyków już od rana
Tak śpiewnie dusza łka

Kąpielowy kostium włóż
I na pokładzie ciało złóż

Bo tutaj szum maszyny
Bo tutaj głosem dziewczyny
Tak cudnie śruba gra

Dziadek bosmanem był na tym statku
Wśród majtków wzbudzał wiecznie strach

Krzyczał aż drżały na brzegach kwiatki
cała załoga stała w łzach

Lecz kiedy dziadek fajke zapalił
Tytoń mu zaczął płuca grzać

Dziadek coś nucił, tytoń się palił
Marzył, by wieki mogł mu trwać...

Parostatkiem piękny rejs
Statkiem na parę piękny rejs

Przy wtórze klątw bosmana
Głośnych krzyków już od rana
Tak śpiewnie dusza łka

Kąpielowy kostium włóż
I na pokładzie ciało złóż

Bo tutaj szum maszyny
Bo tutaj głosem dziewczyny
Tak cudnie śruba gra

Parostatkiem w piękny rejs
Statkiem na parę w piękny rejs

Pa pa pa pa pa pa
Pa pa pa pa pa pa pa
 Powrót do góry »
FrozenShade
Anonimowy kawał chuja



Dołączył: 09 Sie 2005
Posty: 1028
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Radom

 Post Wysłany: Śro 21:09, 07 Gru 2005    Temat postu:

???

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
lord diablo
Gadatliwy



Dołączył: 21 Sie 2005
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Skąd: Ożarów(dziura jak każde miasto do 50 tys lud.)

 Post Wysłany: Śro 22:24, 07 Gru 2005    Temat postu:

mam dwa tropy Very Happy : labo rysio, albo rogero Very HappyVery HappyVery HappyVery Happy oni mają łeb do takich historii

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Szyna
Wtajemniczony



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Trzemeszno

 Post Wysłany: Czw 2:26, 08 Gru 2005    Temat postu:

a ja nie wiem Razz

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Rozen Szed
Gość







 Post Wysłany: Sob 0:25, 10 Gru 2005    Temat postu:

Dżizus! jak można mieć takie poczucie humoru?!
Przypomina mi to sodomię i gomorię na uni 31. Kary!-godne

Na osłodę proponuję przepis na...?

KARPATKĘ – bardzo prosta w wykonaniu i na pewno będzie smakować.
Ciasto rozsmarowujemy cieniutką warstwą na dwóch jednakowej wielkości blaszkach (albo na jednej, jak nie mamy termoobiegu i musimy piec pojedynczo), oczywiście blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe ma to do siebie, że lubi się do wszystkiego lepić – szczególnie do palców, łyżeczki (wtedy potrzebujemy troszeczkę wody do pomoczenia palców czy łyżeczki i powinno pójść z górki), ale niekoniecznie do papieru. Ciasto w piekarniku siedzi sobie około 20 minut, na pewno wierzch musi być porządnie zrumieniony, a papier w miarę swobodnie odchodzić od ciasta. Jeszcze jedno – przez ok. 10 pierwszych minut nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.

Placki wyjmujemy z piekarnika i studzimy, jak są już w miarę zimne to bierzemy się za przygotowywanie masy.

Składniki masy:
3 szklanki mleka (jakieś pół szklanki odlewamy)
1/2 kostki margaryny (pozostałej od robienia ciasta)
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (ja zawsze daję duży)

Powyższe składniki musimy zagotować, a w tak zwanym międzyczasie przygotowujemy resztę – co chwila mieszając składniki w garnku.
1 jajko
2 żółtka (ja daję na odwrót, 2 jajka i 1 żółtko, i czy tak, czy tak wychodzi równie dobre)
7 łyżek mąki pszennej

Te składniki musimy wymieszać z odstawionym wcześniej mlekiem. Całość, dobrze wymieszaną, wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jeszcze chwilę (podobnie jak budyń), aż do osiągnięcia gęstej konsystencji (czasami może się zdarzyć, że sypniemy za mało mąki i wtedy trzeba chwilkę dłużej pogotować masę).
Jeszcze ciepłą masę wylewamy na jeden placek i przykrywamy drugim, przyciskając niezbyt mocno, ale tak, by oba placki się ze soba skleiły. Proponuję pokroić ciasto póki jest jeszcze ciepłe i miękkie, wtedy nie bedzie problemów z późniejszym dzieleniem karpatki. Wierzch, zgodnie z nazwą ciasta, posypujemy cukrem pudrem, który zgrabnie bedzie imitował śnieg w górach.
Jeżeli dbacie o dietę rodziny to proponuję zrobić karpatkę z połowy porcji ciasta i w tortownicy, ale wątpię, by rodzina dziękowała wam za to.

Aha! Jeszcze jedno. Nie zakrzyczcie mnie zaraz, że podaję tu jakiś oszukany przepis na masę do karpatki. Ja osobiście nie przepadam za kremami na bazie masła (czy nawet margaryny) i dlatego ten jest moim ulubionym. Jeżeli jednak ktoś preferuje te ucierane, to można ugotować masę z powyższych składników pomijając margarynę i po ostudzeniu wkręcić tę masę budyniową do margaryny, czy masła.
 Powrót do góry »
Korokotta
Il Consigliere



Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 802
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: ze Lublyna:)

 Post Wysłany: Sob 0:34, 10 Gru 2005    Temat postu:

a mnie wyszło schabowe Confused

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
TURKISH
Wtajemniczony



Dołączył: 05 Wrz 2005
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


 Post Wysłany: Sob 0:45, 10 Gru 2005    Temat postu:

Taaa...z ziemniaczkami i buraczkami polane roztopionym maselkiem. Hmm, pycha Razz

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Szyna
Wtajemniczony



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Trzemeszno

 Post Wysłany: Sob 1:42, 10 Gru 2005    Temat postu:

nie no turkish, czy Ty musisz ludzią apetyt robić. Jeszcze o 1 w nocy!! Ludzie ratunkuu jeśc mi sie chce Very HappyVery Happy

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Korokotta
Il Consigliere



Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 802
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: ze Lublyna:)

 Post Wysłany: Sob 11:33, 10 Gru 2005    Temat postu:

zjedz kubek........ Laughing

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
TURKISH
Wtajemniczony



Dołączył: 05 Wrz 2005
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


 Post Wysłany: Sob 17:39, 10 Gru 2005    Temat postu:

albo zrob sobie jajecznice na boczku...tylko tak wiecej boczku niz jajek bo inaczej nie smakuje tak dobrze Wink

Mowilem juz zeby to wszystko browarkiem zapijac? Jak nie to mowie teraz: Wszystko najlepiej browarkiem zapijac. Jak nie masz w lodowce to lec do monopola, w nocy otwarte sa.


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Rozen Szed
Gość







 Post Wysłany: Sob 22:38, 17 Gru 2005    Temat postu:

Aperitif z pomidorków cherry i twarogu
Danie wegetariańskie: tak
Autor: Rozen Szed & [link widoczny dla zalogowanych]



Składniki:
- 6 pomidorków cherry bez skórki i 1 gałązka
- 100 g tłustego twarogu
- 4 łyżki emulsji bazyliowej (120 ml oliwy miksujemy z garścią liści bazylii
- solą i białym pieprzem)
- pół łyżeczki octu balsamicznego
- łyżeczka przyprawy pieciu smaków

Sposób przyrządzania:

Pomidorki skrapiamy octem balsamicznym. Przekładamy do kieliszka do martini. Twaróg mieszamy z przyprawą pięciu smaków. Układamy warstwę twarogu na pomidorkach. Na wierzch wlewamy emulsję bazyliową. Ozdabiamy kieliszek gałązką pomidorków koktajlowych. Podajemy z kromkami grillowanej ciabatty.

Życzę smaczego wszystkim Flames'om
 Powrót do góry »
Korokotta
Il Consigliere



Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 802
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: ze Lublyna:)

 Post Wysłany: Nie 2:03, 18 Gru 2005    Temat postu:

dobree
mamy naszego własnego Pascal Gotuj Wink


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
don Rybello
Il Consigliere



Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Skąd: Mazury

 Post Wysłany: Nie 3:12, 18 Gru 2005    Temat postu:

gotuj z kuroniem juz bardziej:p

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Korokotta
Il Consigliere



Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 802
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: ze Lublyna:)

 Post Wysłany: Nie 3:32, 18 Gru 2005    Temat postu:

zgłodniałem
i teraz to juz wytrzeźwiałem zupełni
musze coś zjeść............


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
don Rybello
Il Consigliere



Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Skąd: Mazury

 Post Wysłany: Nie 3:40, 18 Gru 2005    Temat postu:

chcesz to ja tu mam paluszki rybne:D

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Korokotta
Il Consigliere



Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 802
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: ze Lublyna:)

 Post Wysłany: Nie 14:40, 18 Gru 2005    Temat postu:

po napisaniu tamtego posta,zrobiłem se jaecznice na szynce.
Nie jest to boczek,jak radził Turek, ale o 2.30 wnocy tez smakuje;)


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Rogero
Gadatliwy



Dołączył: 09 Sie 2005
Posty: 383
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Będzin

 Post Wysłany: Nie 17:02, 18 Gru 2005    Temat postu:

Pamietam lata, jak mielonkę miałem raz w miesiącu, a teraz człowiek już żyga najlepszą poledwiczką. Salceson to jest teraz rarytas.
A wracając do tematu, to ja jak robię sobie jajecznice to tylko na maśle. Ewentualnie duszę cebulę i wbijam jajko (wtedy to juz raczej olej albo smalec - najlepiej swojski)


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
lord diablo
Gadatliwy



Dołączył: 21 Sie 2005
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Skąd: Ożarów(dziura jak każde miasto do 50 tys lud.)

 Post Wysłany: Nie 17:14, 18 Gru 2005    Temat postu:

kurde a ile wy teraz ważycie jak tak zajadacie sobie Smile ja lubie sobie "gorące psy" robić Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Szyna
Wtajemniczony



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Trzemeszno

 Post Wysłany: Nie 17:27, 18 Gru 2005    Temat postu:

Korokotta napisał:
po napisaniu tamtego posta,zrobiłem se jaecznice na szynce.


To jest jakaś aluzja do mnie ;>??


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Forum "Mafia Piwna" Strona Główna » Chcesz wstąpić do Piwa? » Tak
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach




Solaris phpBB theme/template by Jakob Persson
Copyright © Jakob Persson 2003

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group